Tekniktips

Eskimåsväng

För en forspaddlare är eskimåsvängen (även kallad grönlandsroll) något av det första man lär sig. Det är inte ovanligt att man sätter sin första eskil redan på sitt första träningspass i simhallen. För andra kan eskimåsvängen kännas väldigt svårt att lära sig och jag har till och med hört ”onödigt” och ”en falsk trygghet”, men jag håller inte alls med, eskimåsvängen är en grundläggande teknik varje kajakpaddlare bör behärska.

Att rulla upp en kajak efter kapsejsning är inte speciellt svårt när man väl har lärt sig tekniken och gör en till en tryggare och säkrare paddlare. Vi rekommenderar absolut att man ska lära sig eskimåsväng bara man är det minsta intresserad av paddling.

Hur ska man då lära sig? Lättaste är att gå en kurs. I princip alla forspaddlingsklubbar lär ut eskimåsväng, leta rätt på en i din närhet och fråga om de har eskimåsvängskurser. Vi på Upplev Järvsö kan också lära ut eskimåsväng, hör av dig för tider och bokning.

Den teknik vi tycker man ska satsa på att lära sig är den så kallade sveprollen (Sweep roll) vilken är skonsam mot kroppen. Men i inlärningen kan det vara enklare att börja med den så kallade C till C-rollen (C to C roll) då den innehåller lite färre moment, men den är tyvärr betydligt slitsammare för kroppen.

För att förklara hur dessa rollar fungerar visar jag här några filmer som paddellegenden Chris Spelius så exemplariskt spelat in samt Eric Jackson som berättar hur man förbättrar sin roll. Sedan kan du läsa mer om hur du fortsätter utveckla din eskimåsväng samt om våra eskimåsvängskurser.

C till C

Sveproll

Förbättra din eskimåsväng

Läs mera om hur du förbättrar din eskimåsväng här »

Läs mera om våra eskimåsvängskurser här »

Related Posts