Annis Nyberg forsguide
Inspiration och information

Annis första kvinna att examinera forsguider

Vi är väldigt stolta att kunna meddela att vår Anna-Maria ”Annis” Nyberg blivit godkänd av Transportstyrelsen att kunna utbilda och examinera forsguider. Annis blir då den första kvinnan i Sverige som kan göra detta. ”Det känns jättekul och spännande” säger Annis. Upplev Järvsö kommer från och med nu kunna erbjuda kurser för att bli certifierad forsguide.

Säkerhet och ansvar i forsen

Annis är säkerhetschef hos Upplev Järvsö sedan ungefär 10 år tillbaka. Hos oss ansvarar hon för att säkerhetsföreskrifterna följs, att utrustning är godkänd, hel och uppdaterad samt att alla guider har rätt utbildning och årligen gör säkerhetsövningar i forsen. Hon jobbar själv också aktivt som forsguide. ”Jag tycker det är fantastiskt kul att guida gäster och försöka få dem att känna sig trygga i forsen” säger Annis. Mest jobbar hon som forsränningsguide i gummibåt men det blir också turer med riverboard, duckies och forskajak.

Utbildare av forsguider

För att bli licensierad utbildare av forsguider krävs flera års erfarenhet från forsen och flera olika säkerhetsutbildningar. Bland annat räddningsutbildningen WRTA – Whitewater Rescue Technician Advanced där bland annat avancerade räddningsövningar nattetid ingår. ”Den fick jag gå i Finland då den inte hålls i Sverige, det var där eller England som är närmast” säger Annis.

Från forsränning till skidpatrull

Under sommarsäsongen träffar man mest Annis i Edängeforsen där vi har de flesta av våra forsaktiviteter. På vintersäsongen arbetar Annis i skidpatrullen i Järvsöbacken. Tidigare har hon också jobbat i patrullen i Tänndalen och i Kläppen. Ibland träffar man också henne på akutmottagningen på Ljusdals sjukhus där hon hoppar in när det är lågsäsong i besöksnäringen.

Passion för paddling och forsäventyr

Annis började paddla forskajak i slutet av 90-talet och det bästa hon vet är att surfa vågor i forskajak. Bästa forspaddlingsminnet är en paddelresa till Nepal för några år sedan. ”Det var en helt fantastisk resa, den bästa jag någonsin gjort! Ett fantastiskt land med fantastisk forspaddling, väldigt givande!”. Edängeforsen i Ljusnan har hon paddlat fler än de flesta. ”Jag räknade för ett par år sedan att jag bara under den sommaren paddlade nerför Edängeforsen fler än 350 gånger” säger Annis och skrattar. ”Då blev vissa dagar  8 åk om dagen, så det har blivit några tusen åk i Edänge under de här närmare 25 åren jag paddlat”.

Svart paddelpass och examinator för rött paddelpass i forskajak

Annis ingick för ett par år sedan i en grupp av 10 forspaddlare som var först i Sverige att ta svart paddelpass i fors, den högsta nivån i Svenska Kanotförbundets paddelpass. Dessutom kan Annis också examinera upp till nivå röd i paddelpasset (en av endast 6 andra i Sverige i dagsläget).

Fakta Anna-Maria ”Annis” Nyberg

  • Födelseår: 1984.
  • Födelseort: Järvsö.
  • Jobbar med: Säkerhetschef, forsguide, skidpatrull och undersköterska.
  • Utbildning och certifikat: Utbildare forsguide, Undersköterska, SLAOs patrullutbildning, Svart paddelpass fors (Svenska Kanotförbundet), WRTPro (Rescue 3) WRTA (Rescue 3), HLR-instruktör mm.

Mer information