Ängraån - Slajden vid Trollpackan
Turtips forskajak

Ängraån

I skogarna vid Kårböle ligger en liten paddlingspärla som heter Ängraån (kallas ibland också Ängerån). En å som rinner ut i Ljusnan strax norr om Laforsen.

Paddlingen är perfekt för forspaddlare som är intresserade av creeking men kanske inte gjort det tidigare. Den är mestadels klass 3 med några ofarbara ställen som man måste se till att ha koll på för att inte hamna i problem. Men går man bara upp och scoutar forsarna så är det inga problem att undvika de tuffaste partierna.

Ängraån - sniklinjens början vid Trollpackan

Ängraån – sniklinjens början vid Trollpackan

Ån behöver vårflod eller mycket regn för att fungera. Man kan inte paddla på normalt sommarvatten. Runt 12m3/s är ett lagom flöde och störst chans att pricka in bra paddling i Ängraån är i mitten av maj. Se aktuellt flöde hos SMHI »

Den del vi vanligen paddlar är en sträcka på ca 3,5 km ner till där väg 296 korsar ån.

Tänk på att ån är smal och att ett stormfält träd (eller träd fält av bävrar) kan lägga sig tvärs över ån. Så något som var enkelt ena veckan kan vara farligt om ett träd hamnar forsen en annan vecka.

Ängraån - dropp i slutet av turen, notera trädet över ån

Ängraån – dropp i slutet av turen, notera trädet över ån

Ganska tidigt på turen kommer Trollpackan. Ett vattenfall på ca tre meter med en skranglig bro över. Fallet har paddlats men det vanligaste är att man snikar in vänster före muren och tar en liten slajd ner istället. Denna sniklinje är rätt kul och rekommenderas.

Den värsta delen som man absolut ska undvika är flottarrännan (även kallad Dödsrännan). Den kommer alldeles efter slajden där två murar från varje sida trycker ihop forsen. Slajden är också rätt tuff och kan undvikas via en sniklinje på höger sida. Men allt scoutas lättast på vänster sida där ett relativt stort bakvatten finns vid muren.

Efter man tagit sig förbi slajden kan man tänka att man ska kliva upp på höger sida så fort det börjar forsa igen för att undvika flottarrännan. Där bär man i kuperad terräng till ungefär mitten av rännan där man kan sätta i och paddla slutet på höger sida. Det är aningen lättare att bära till vänster om rännan, men svårare att hitta bakvatten att kliva upp säkert från.

Beskrivningen är gjord efter ett flöde på 12m3/s och kan skilja i andra flöden.

Ängraån - Forsen ovanför slajden

Forsen ovanför slajden. Bakvatten till vänster vid muren

Filmer


Film från 2018-05-14 12m3/s – av Pelle Nyberg


Film från 2016-05-29 – av Peter Mattson


Film från Ängraån 2012-05-12 – av Per-Erik Johansson

Hitta hit

I Kårböle svänger man av riksväg 84 in på väg 296 mot Los. Efter ca 6km är en bro över Ängraån, här är takeout. Här parkerar man lämpligast en bil. Ett par hundra meter före bron (norr) går en skogsbilväg som går parallellt med ån västerut. Följ vägen ganska precis 3,5 km till en liten otydlig parkering på vänster sida. Bär kajakerna nerför en liten slänt, genom skogen över en myr ner till ån ca 500m söderut från skogsbilsvägen. Ett par hundra meter vidare på skogsbilsvägen delar den sig i två, då har du åkt för långt. Ett par hundra meter väster om putin går en kraftledning som korsar ån.

Karta Ängraån

Karta Ängraån (klicka för att komma till Google maps)

Björnmötet

Lite kuriosa är att stugan vid takeout är stället där ett björnmöte ägde rum för några år sedan som drog iväg rejält viralt och många har sett klippet av mannen som skulle gå ut och ta ”morgonpissen” och mötte en björn och frun står och hejar på honom att ta sig upp och in igen. Väldigt roligt.

Bilder från Ängraån 20180514 12m3/s

Bilderna kommer i ordning från start till slutet av forsen.